WWOOF (oorspronkelijk Working Weekends on Organic Farms) werd opgericht in 1971. Sue Coppard, was de grondlegster van dit project. Zij organiseerde een weekend op een biologische boerderij in East Sussex voor haar en drie andere Londenaars. Het principe: hun bijdrage in het werk aan de boerderij in ruil voor voedsel en onderdak. Het was een groot succes. Al snel maakten andere biologische boeren bekend dat ze bereid waren om hun gastvrijheid, in ruil voor hulp van vrijwilligers, aan te bieden.
Vandaag staat WWOOF voor World Wide Opportunities on Organic Farms en is het uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met meer dan 12.000 gasten in 100 verschillende landen en ongeveer 80.000 WWOOFers.
... is om menselijke uitwisselingen in de biologische landbouw mogelijk te maken. WWOOF is een manier om te leren over biologische voeding, landbouw en duurzaam leven. WWOOF brengt mensen samen rond gemeenschappelijke waarden en ideeën. WWOOFing is een kans om een helpende hand te bieden op een boerderij, het biedt vrijwilligers de mogelijkheid om de eigenheden van het leven van een biologische boer te begrijpen.
... zorgen voor een lijst met hosts (“ Whosts”) die bereid zijn vrijwilligers te ontvangen. Voor een kleine vergoeding kunnen vrijwilligers ("WWOOFers") deze lijst raadplegen en in contact komen met Whosts om samen een verblijf te organiseren.
Er zijn vele afzonderlijke nationale WWOOF organisaties over de hele wereld. De Whosts in landen waar er nog geen nationale organisatie is , zijn opgenomen door WWOOF Independents.
België was tot voor kort opgenomen in de lijst van WWOOF Independents. Om de ontwikkeling van de biologische landbouw beter te ondersteunen en een duurzame manier van leven te promoten, heeft een kleine groep van gemotiveerde mensen besloten om WWOOF België op te richten. WWOOF België wordt gerund door vrijwilligers als een non-profit organisatie (VZW).
Vrijwillige hulp in ruil voor voedsel, onderdak, en de mogelijkheid om meer te leren over de biologische landbouw en duurzaam leven. Er is geen sprake van een relatie van ondergeschiktheid en er is geen geld mee gemoeid. WWOOFing is een partnerschap op basis van vertrouwen en wederzijds respect.
... werken met biologische landbouwmethodes en kiezen voor een duurzame manier van leven. Er is een brede waaier van Whosts. Het kan gaan om individuen of gezinnen die een stuk grond verbouwen voor eigen consumptie, het kan gaan om woongemeenschappen waar ieders vaardigheid aan de gemeenschap ten goede komt, of het kan gaan om echte boerderijen die hun producten verkopen. De grote diversiteit van de in België gekende Whosts, laat toe om elke WWOOFer in zijn wensen te voorzien. Bovendien werd elke geregistreerde Whost in België bezocht door een lid van WWOOF België. WWOOFers kunnen er dus van verzekerd zijn dat ze zullen worden verwelkomd in de geest van wat wij proberen te bevorderen. Een beschrijving van elke Whost en zijn activiteiten kan je vinden op deze site.
... bieden hulp aan bij allerlei activiteiten, gaande van tuinieren tot compost maken, van werken met dieren tot het zagen van hout in een ecologisch bouwproject, en nog veel meer. De leermogelijkheden voor WWOOFers zijn ruim en afhankelijk van de Whost die wordt gecontacteerd.